Kerja Kosong Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD)

Jawatan Kerja Kosong Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) logo www.ohjob.info jun 2016
Applications are invited to qualified Malaysian citizens to fill the following position: -

1. Manager - Rail
2. Manager - Communications
3. Manager Finance
4. Manager - Cross Border Rail
5. Manager - Integrity
6. Senior Manager - State Operations
7. Senior Manager - Freight
8. General Manager - Delivery Management Office
9. General Manager - Cross Border Rail

CLICK HERE FOR MORE INFORMATION

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah ditubuhkan secara rasminya pada 3 Jun 2010 selepas lulusnya Akta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat 2010 oleh Parlimen pada Mei 2010. SPAD mendapat kuasa sepenuhnya pada 31 Januari 2011 dengan pewartaan Akta Pengangkutan Awam Darat 2010.

SPAD, yang datang secara langsung di bawah bidang kuasa Perdana Menteri, membawa fungsi merangka dasar, merancang dan mengawal selia semua aspek kereta api, bas dan teksi serta taklimat forum dan rel pengangkutan barang di bawah satu bumbung. SPAD juga mempunyai kuasa penguatkuasaan yang ia akan menjalankan dengan kerjasama rapat dengan agensi penguatkuasaan lain seperti Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Pengangkutan Jalan.

SPAD akan memainkan peranan penting dalam meningkatkan jalan raya dan pengangkutan awam dan barang berasaskan rel di negara ini. Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 jelas menyatakan bahawa SPAD hendaklah mencadangkan dasar dan rancangan berhubung dengan atau yang melibatkan pengangkutan awam darat, dan membangunkan strategi selaras dengan dasar dan pelan yang diluluskan dengan tujuan untuk mencapai selamat, boleh dipercayai, cekap, responsif, mudah diakses , terancang, bersepadu dan mampan pengangkutan awam darat, di samping memastikan penyediaan perkhidmatan yang mampu dibayar bagi pembawaan penumpang dan perkhidmatan yang bersaingan bagi pembawaan barangan. Menambah baik pengangkutan awam adalah selaras dengan salah satu daripada Bidang Keberhasilan Utama Negara dalam Pelan Transformasi Kerajaan yang dimulakan oleh Perdana Menteri YAB Dato 'Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada tahun 2009.

DUE DATE:- 03 JUNE 2016


* Senarai Penuh Jawatan Kosong Yang Telah Dikemaskini (KLIK SINI)

Terima kasih kerana membaca dan menyemak Kerja Kosong Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan selamat memohon, semoga berjaya kami ucapkan, sila kongsikan kepada semua.


.